.

Esik szét? Orbán meggyengült, Járai és Matolcsy egymásnak mentek

2012.02.01. I 0 komment I Címkék: orbán fidesz gazdasagi valsag matolcsy jarai

orbmatolcsy.jpg

Akinek fontos a személyes hitelessége, az legkésőbb decembertől már azt keresi, hogyan tudna kilépni a sorból. Járai és Matolcsy nyíltan egymásnak mernek menni, Orbán kommunikációs stábja csak hallgat. (Fotó: MTI)

Nem kellett rá túl sokáig várni, hogy a kormány gazdaságpolitikai veresége a kormányfő pozíciójának gyengülésében is lecsapódjon. Tegnap egészen példátlan dolog történt: Orbán Viktor közeli emberei bohózatba illő nyilatkozatháborúba bonyolódtak egymással. A Véleményvezérnek ezt nehéz nem úgy olvasni, mint hogy a miniszterelnök korábban szinte mindenre kiterjedő kontrollja komolyan lazul.

Ajánlott írásunk: Új fideszes generáció a régi ellen


Járai vs. Matolcsy

Járai Zsigmond tegnap reggel azt nyilatkozta, hogy a gazdaságpolitika hitelességének visszanyeréséhez személyi változásokra is szükség van. És hogy egyértelmű legyen, mire gondol, még azt is hozzátette, hogy szerinte Matolcsy György elhasználódott.

A nemzetgazdasági miniszter kritizálása önmagában még nem újdonság. Nagyon sokan vannak Magyarországon, akik szerint már réges-régen le kellett volna őt váltani. Sőt ha még emlékszünk, tavalyelőtt nem máshol, mint a Magyar Nemzetben követelték/jósolták ugyanezt.

A tegnapi fejlemény azért tűnhet mégis meglepőnek, mert Járai Zsigmond egészen idáig a kormány gazdaságpolitikájának szisztematikus és hangos védelmezője volt. Persze kifogásolt pár dolgot, de az iránnyal alapvetően mindig egyetértett. Ráadásul a Nemzeti Bank elleni, helyenként egészen hajmeresztő támadások résztvevőjeként egy bizonyos fokig alakítója is volt ennek a politikának.

[Járai] úgy vélte: a magyar gazdaság helyzete lényegesen jobb annál, mint amit a hitelminősítők leírtak, ráadásul bekövetkezett egy gazdaságpolitikai fordulat, elindultak változások, melyeket fel kellene gyorsítani, és Magyarország magától kijönne a gödörből. A gazdaságpolitikai fordulat végrehajtásához azonban intézményi és személyi változásokra is szükség lenne.

Arra a kérdésre, hogy Matolcsy Györggyel sikeresen végrehajtható-e a gazdaságpolitikai fordulat, azt válaszolta: Matolcsy eléggé elhasználódott a piacon, ő nagyszerű képet tud felrajzolni a pénzügypolitikát illetően, de a pénzügyi irányítást kellene megerősíteni. Hangsúlyozta: ő nem vállalná el a pénzügyminiszterséget.

Beszélt arról is, hogy szerinte sok komoly tényezővel vesztünk össze. Az IMF-et, az Európai Uniót, a befektetők képviselőit, a francia nagyvállalatokat említette. Járai szerint ki kellene egyezni velük, egy békülékenyebb, simulékonyabb gazdaságpolitikára lenne szükség. Majdnem ugyanazt kellene csinálni, mint eddig, csak nem kellene olyan hangosan mondani, hanem csinálni kellene – fogalmazott.


Járai: Matolcsy eléggé elhasználódott (Index)


Az időzítés az érdekes

Elég nehéz lenne mindezt úgy értelmezni, hogy Járai éppen most kezdett el nem egyetérteni az iránnyal. Hiszen november vége óta a kormány deklaráltan arra törekszik, hogy megállapodjon az EU-val és az IMF-fel, és ilyen értelemben búcsút mondjon a Matolcsy-féle gazdaságpolitikának. Járai, aki éppen Matolcsyt kritizálta és az új költségvetést méltatta, sokkal több kivetnivalót találhatott volna a kormány november előtti lépéseiben. Nem arról van tehát szó, hogy a volt jegybankelnök most szembesült volna az unortodox gazdaságpolitika fenntarthatatlanságával, hanem arról, hogy valamiért csak most döntött úgy, hogy erről nyíltan fog beszélni. Nincs egyedül: egy nappal korábban egy hozzá hasonló szerepet vállaló másik közgazdász is coming outolt Matolcsyval kapcsolatos averzióit illetően.

Ami viszont igazán meghökkentő volt, az Matolcsy György reakciója. A nemzetgazdasági miniszter ugyanis néhány órán belül válaszolt, mégpedig egy amolyan „Gyere ki a hóra!"-típusú közleménnyel, amivel Matolcsy nyilvánvalóan védeni kívánta magát. Ez az egészen bizarr, a miniszter fizikai fittségének bizonygatására is kitérő szöveg korábban egészen biztosan nem jelenhetett volna meg. Egyrészt azért, mert a miniszter nem mert volna ilyen stílusban beszélni a volt jegybankelnökkel, másrészt, mert a központi kormányzati kommunikáció azon nyomban letiltott volna egy ilyen nyilatkozatot.

Ma viszont már Matolcsy meg meri ezt tenni, miközben a kormányfő kommunikációs stábja csak hallgat. Hallgat, és valószínűleg rettenetesen dühös.

Némi szomorúsággal állapítom meg, hogy volt barátom, Járai Zsigmond legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán kormány eddig elért eredményeit.

A 2010-ben örökölt több mint 7 %-os költségvetési hiányt az év végére 4,2%-ra szorítottuk le, a 2011-es költségvetést többlettel zártuk, a 2012-re előrejelzett költségvetési hiány az Európai Bizottság által visszaigazoltak szerint is 3% alatti lesz.

Mindemellett 2011-ben kidolgoztuk a Széll Kálmán tervet és a munkaösztönző, munkahelyteremtő, családtámogató adórendszer átalakításában is döntő áttörést értünk el. Emellett lépéseket tettünk a lakossági devizaadósság csökkentésére, és 2011 végére megszületett a megállapodás a Kormány és a Bankszövetség között.

A pénzügyi konszolidáció további szakaszát jelzi, hogy a tegnapi kormányülésen megtárgyaltuk a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott Magyar Növekedési Tervet és az új külgazdasági stratégiát.

Példátlan gazdaságtörténeti sikernek tekintem, hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi gyakorlatoktól eltérően, megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül állította helyre az Orbán kormány Magyarország pénzügyi egyensúlyát. Ezt nem látni közgazdasági vakság, nem elismerni több, mint udvariatlanság.

Járai Zsigmondot egyébként szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek.

(Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter)


Töretlen lendületben a nemzetgazdasági miniszter (kormany.hu)


Orbán Viktor már nem a régi

A miniszterelnök EP-beli fellépésének előestéjén Matolcsy és Járai látványos, címlapra kívánkozó csörtébe keveredik. Lehetséges, hogy Járai Zsigmondnak egyszerűen csak elege lett és közkinccsé akarta tenni az érzéseit. Az is lehet, hogy úgy gondolta, itt az idő megtámadni Matolcsyt (bár a miniszterelnök ilyenkor szokásos reakcióját ismerve a nyílt támadás teljesen kontraproduktív lenne.) Ám a szándék igazából mellékes. A lényeg az, hogy ez a szópárbaj valahogyan megtörténhetett.

Már a tavalyi év végén írtunk arról, hogy véleményünk szerint az IMF-hez való visszakullogással és a brüsszeli hajnali vétóval valami alapvetően megváltozott. Meghalt az a mítosz, hogy Orbán Viktor két lépéssel jár mindig mindenki előtt, és hogy bár most rossz, később az ő vezetésével szükségszerűen jobb lesz. Szerintünk az volt a pillanat, amikor a legközelebbi híveinek is világossá vált: egyáltalán nem szükségszerű, hogy ez a kormányzati ciklus győzelemmel végződjön.

A Fidesz és a miniszterelnök környezete ugyanis addig készpénznek vette, hogy Orbán Viktor feltétlenül előrébb lát, mint ők. Ezért fogadták el neki a megannyi, jobb meggyőződésük ellen való törvényt és ezért áldozták fel sokan még a szakmai hitelességüket is a kormány céljai érdekében. Ha azonban kiderül, hogy ez a rengeteg áldozat egy bukott ügy érdekében történt, onnantól kezdve minden elkezd szétesni.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.


Kilépnek a sorból

Nem gondoljuk, hogy a Fidesz hirtelen elkezdene osztódni vagy a törvénygyár egy csapásra valódi parlamenti viták színhelyévé válna, de akinek fontos a személyes hitelessége, az legkésőbb decembertől már azt keresi, hogy hogyan tudna kilépni a sorból. Ennek a folyamatnak az egyik első lépését láthattuk most. Sem Járai, sem Matolcsy nem voltak tekintettel a kormányfőre, egyszerűen mondták, amit saját maguk jónak és üdvösnek gondoltak.

Az elmúlt másfél év kudarca ellenére a kormányfői tekintély még mindig sok mindenhez elég, főleg a Fideszen belül. Ahhoz azonban már nem, hogy a korábban önálló, a hitelességükre érzékeny embereket további önsorsrontó önkorlátozásra bírja.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Blog.hu Premium Selection - Hirdetésre ajánlott blog

Facebook


KOMMENTEK

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I szerkeszti: Panyi Szabolcs

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2012.

süti beállítások módosítása