.

Eltőzsdézte: Lázár János csak nyerni szeret

2011.05.08. I 0 komment I

lazarjanos.jpg

Kinek ne lenne ilyen ismerőse Magyarországon! Aki mindig tud egy tuti megoldást, de a kockázatát nem képes felmérni. Aki a sikert sajátjának tartja, de a kudarcért mindig mást hibáztat. (Fotó: delmagyar.hu)

Néhány évvel ezelőtt Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere azzal büszkélkedett, hogy a város kötvénykibocsátásából származó pénzt milyen ügyesen fektette be, és így a kamatokon és az árfolyamnyereségen hogyan gazdagodott a város. Az elmúlt hetekben mintha nagyon más irányból fújna a szél: a polgármester gyakorlatilag ultimátumot adott az Erstének és azt akarja elérni, hogy a kedvezőtlen árfolyam miatti veszteségek egy jó részét vállalja át a bank.

Ez a hozzáállás nem ismeretlen Magyarországon – annál meglepőbb viszont, hogy egy fiatal fideszes politikust láthatunk így viselkedni.

Előző írásunk: Marx új tanítványa, Lázár János


Tréder János

A történet rendkívül tanulságos és tipikus: amikor még ment a szekér, a polgármester saját érdemének tudta be, hogy bár egy kockázatos ügyletbe bonyolódott, de a forint és a tőzsde erősödését ügyesen kihasználva végül milliárdokkal gazdagította a város költségvetését. Teljesen természetes, hogy eszébe sem jutott ezt a hasznot megosztani a bankkal.

Néhány évvel később azonban, amikor már nem lehetett ilyen jó dealeket kötni és az önkormányzat kárvallottja lett a svájci frank erősödésének és a forint gyengülésének, hirtelen a hozzáállás és a retorika is megváltozott. Ami korábban a város sikere volt, az hirtelen a bank hibája lett. 

Maga Lázár János büszkélkedett 2007 augusztusában, hogy az egy évvel korábban kibocsátott kötvényből származó pénzt befektették, amiből a kamat- és árfolyamkülönbségen több mint egymilliárd forint bevétele származott a városnak. A carry trade még évekig folytatódott: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es jelentése szerint a város közgyűlése 2007 júliusában egyszeri alkalomra szóló, majd novemberben folyamatos megbízást adott a polgármesternek, hogy származékos devizaműveleteket végezzen a kötvénykibocsátásból még rendelkezésre álló összeggel.

Az ÁSZ kimutatása szerint a városnak a származékos ügyleteken, a devizanemek átváltásából származó árfolyamnyereségen és opciós díjbevétel címen 2007−2008-ban további, összesen 1,611 milliárd forint bevétele származott. Időközben − 2008 őszén − viszont beütött a pénzügyi válság, ami miatt az utolsó két év nyereségével arányos vesztesége keletkezett a településnek.


Vásárhely évekig tőzsdézett a kötvénypénzzel (Index)


A siker az enyém, a kudarc a tied

Kinek ne lenne ilyen ismerőse a környezetében Magyarországon! Aki mindig tud egy némi ügyeskedés igénylő „tuti", „okos" megoldást, de annak valódi kockázatait nem képes felmérni. Aki a sikert mindig saját teljesítményének tartja, abban a pillanatban azonban, hogy valami nem jön össze, rögtön mást hibáztat, ő maga pedig ártatlan áldozat lesz.

Mondjuk ki: ez nagyon nem a szabad piacgazdaságban megszokott vállalkozói szellem, ahol az egyén a saját vagyonát kockáztatja és akár nyer, akár veszít, ő maga érte a felelős. Ez bizony a homo kadaricus, aki a szabályok kijátszását, az ügyeskedést és annak gyümölcsét alanyi jognak tartja, a kudarcot pedig másra hárítja és azonnal követeli, hogy valaki segítse őt ki. Ha nyer, ő nyer, ha veszít, más veszít helyette.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.


Nem egy megtévesztett kisember

Külön szépsége a történetnek, hogy Lázár János olyan érvelést és retorikát alkalmaz az Erstével szemben, mintha ő és az általa vezetett város egy megtévesztett kisember lenne, akit a nagy gonosz bank szándékosan félretájékozatott, hogy az ő kárára gazdagodjon. Eszébe sem jut saját magát is hibáztatni, amiért egy megyei jogú város polgármestereként rizikós pénzügyi manőverekbe kezdett a rá bízott közpénzzel. Aki ugyanis milliárdokkal gazdálkodik, kötvényt bocsát ki majd a vagyont a pénzpiacon forgatja meg, tőzsdézik és az árfolyammal spekulál, az nem éppen egy átlagos lakossági hitelfelvevő, aki néha elfelejti elolvasni az apróbetűs részt.

Olvasd el ezt is: Miért mindig Németország diktál nekünk?


A történetnek rengeteg tanulsága van. Ami pedig a Véleményvezér szerint ezek közül az egyik legszomorúbb, az mindenképpen az, hogy hiába telt el két évtized a rendszerváltozás óta, még a Fidesz fiatalabb politikusaiban is ennyire mélyen él a kádári mentalitás.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Blog.hu Premium Selection - Hirdetésre ajánlott blog

Facebook


KOMMENTEK

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I szerkeszti: Panyi Szabolcs

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2012.

süti beállítások módosítása